fredag 24 mars 2017

Rwandas mörka historia

Jag sitter och läser om Rwanda för att lära mig mer innan jag åker dit. Landet ligger så mitt i Afrika att araber och asiater aldrig besökte det vilket gjorde att skriftspråk inte introducerades förrän europeernas ankomst. Rwanda fick aldrig linjalritade gränser av de europeiska kolonialmakterna, på grund av att det redan var en ganska väl avgränsad nation med en väletablerad maktstruktur i form av kungariket Rwanda och Burundi. Maktstrukturen var uppdelad mellan Tutsi, Hutu och Twa. Hutu, den jordbrukande befolkningen som är befolkningsmässig majoritet. Tutsi, boskapsuppfödare som hade makten och Twa, pygmebefolkning som sysslade med jakt. En Hutu kunde tydligen avancera till en Tutsi om han fick ihop tillräckligt med boskap. Men frågan om Hutu och Tutsis ursprung verkar vara en känslig fråga.


Det som idag är Rwanda tilldelades Tyskland vid Berlinkonferensen (1884-1885) och blev del i Tyska östafrika. Det tog dock ytterligare 9 år innan någon europe officiellt besökte Rwanda. Så att de var under tysk kontroll var inte så uppenbart för lokalbefolkningen till en början. Tyskland lät maktstrukturen bestå i Rwanda och verkar av det jag läst ha gått ganska milt fram. Belgien invaderade Rwanda i slutet på första världskriget och kontrollerade sedan landet under Nationernas förbunds (NF) mandat och senare FN. Belgien däremot blandade sig i maktstrukturen och placerade egna tjänstemän bland administrationen vilket skapade motsättningar. Belgarna kategoriserade dessutom befolkningen i de tre folkgrupperna genom att mäta dem och introducerade identitetskort där det stod vilken folkgrupp man tillhörde vilket fanns kvar ända fram till folkmorden och dessutom bidrog till det kategoriska handlingarna i samband med dem.


Hutus tog makten i samband med självständigheten och Tutsi befolkningen började marginaliseras och många flydde till grannländerna. Våld mot Tutsibefolkningen skedde sporadiskt under flera år. Under perioder var även olika delar av Hutubefolkningen i konflikt med varandra. I början på 90-talet ökade konflikten mellan grupperingar och Tutsi styrkor invaderade norra delarna av Rwanda vilket fick till följd att Tutsi och Hutugrupperingar som inte tillhörde den styrande Huturegimen arresterades. 1994 eskalerade konflikten när ett flygplan med Rwandas och Burundis presidenter sköts ner nära Kigalis flygplats. En oerhört välorganiserad utrensning av Tutsis och de som hjälpte Tutsis drog igång och var det ända som fick västvärldens journalister att börja rapportera om Rwanda. Nästan en miljon människor dödades (70% av Tutsibefolkningen) och FN tog allt för lång tid på sig att reagera. Nästan 70% barnen såg någon dödas eller skadas.

Rwanda bär på en fruktansvärt mörk historia. Därför är det spännande att läsa om allt positivt som skett sedan detta...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar