fredag 17 augusti 2012

Anders Borg(enär) och bolånen


Jag förstår inte varför vi har det Svenska systemet som råder idag när det gäller bolån. Gemeneman har under många år sett på bolån som en form av hyra. Man köper sin bostad med ett bolån som man inte har för avsikt att ammortera av. I alla fall inte inom sin livstid. Dessutom har vi ett system på plats för att stötta denna utveckling i form av ränteavdraget. Således belönas att man tar stora lån till bostäder och gärna behåller dem utan att ammortera nämnvärt på dem. När deklarationen är färdig och skatteåterbäringen rasslar in på svenskarnas konton lär det också rassla avsevärt i statskassan. Visst är trevligt med det där pengaregnet strax innan semestern men jag skulle hellre se ett annat system. 

Slopa ränteavdraget och fördela de pengarna någon annanstanns i samhället, löntagarna har ju redan fått stora skattesänkningar så andra grupper behöver dem bättre. Ränteavdraget får bara de som har möjlighet att ta bolån utnyttja. De som saknar fast anställning och har svårt att få jobb eller som hoppar mellan korttidsanställningar lär knappast få det. Inte heller de som medvetet avstår från att ta lån, antingen för att de är så välbestälda eller bara av ideologiska, moraliska eller andra skäl inte lånar pengar till en bostad. Eller för den delen de udda människor som ammorterat av sina bolån och inte längre lever i skuld!

Föresten! Varför inte ställa krav på att bolån ska ammorteras av på säg 30 år?

Den som är satt i skuld är inte fri!

Finansminister Borg har uttalat sig om att ränteavdraget ska vara kvar och att det är en del av det svenska skattesystemet. I stället ska bankernas kapitaltäckning höjas (exakt vad det innebär förstår jag inte och det var kanske tanken med den kommentaren).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar