måndag 6 maj 2013

Trädgårdsmästerskapen

Denna och föregående helg ägnades åt vårbestyret i trädgården. Vi strävar i allt vi gör att bli mer oberoende och självständiga, där passar egna odlingar väldigt bra in i bilden. För det vi odlar ska också producera något åt oss inte bara vara nått vackert att titta på, även om det gärna få ha båda de egenskaperna! Det handlar också om att inte kopiera moderna jordbruks monokulturer utan blanda friskt vad vi odlar och gärna hitta synergier i form av växter som samspelar med varandra. I den andan ska vi också till Stjärnsund på en kurs om skogsträdgårdar, i början på Juni.

Förra helgen blev det en kryddspiral (eng: herb spiral), det gav ett ordentligt träningspass och en stenhög att odla kryddor på. Tackvare det skippade jag alla ”dragövningar” på gymmet förra veckan och det blev bara ”pressövningar”.

Strongmanträning?
Kryddspiral (Herb spiral)
Denna helg öste vi ut en traktorskopa med koskit och över tjugo säckar jord på våra nya upphöjda odlingsbäddar. Dessutom tio säckar bark som blir gångmaterial mellan odlingarna. På tur står att göra en liten dam/fågelbad i anslutning till kryddspiralen, där överblivet vatten från spiralen kan rinna ner, samt eventuellt om vi lyckas styra regnvatten från en stupränna dit. Hur den ska förses med vatten återstår att lösa, samt vad överskottet ska ta vägen på ett snyggt och användbart sätt.
Odlingslandskapet. Ramförsedda upphöjda bäddar, de nya upphöjda bäddarna med barkgångar kring och "nyckethålsgångar" in i odlingarna för räckvidd att sköta om allt.
Något besök till plantskolan lär det väl också bli framöver.

1 kommentar:

  1. Kusin Eva-Lena16 maj 2013 19:55

    Vad duktiga ni är. Håller tummarna att ni lyckas med ert odlande och slipper få det uppätet av skadedjur eller fyrbenta varelser.

    SvaraRadera