måndag 21 januari 2013

Feberyra visdomar(?)

Så slog fökylningen, influensan eller vad man nu ska kalla den till! Var till hälsocentralen men de bedömde mig inte som döende så jag skickades hem utan antibiotika, medans frugan kvalificerade sig men en ”fulare hals”. Jag har förvisso ett inbyggt starkt motstånd mot att stoppa i mig medicin om det inte är nödvändigt och försöker alltid hitta andra botemedel först innan jag ”ger upp” och går till sjukvården. Så det är väl lite blandade känslor kring att inte få penicillin utskrivet. Frugan och Junior äter det i alla fall just nu. Den andra hälften av familjen är frisk nog för att klara sig utan.

Jag ligger mest i sängen och orkar inte göra så mycket för jag har så halsont, tid att inte göra någonting är väldigt sparsam i mitt liv. Till och med när det för utomstående ser ut som jag inte gör något ex. spelar datorspel, tittar på Star Trek eller The Sopranos, läser bloggar och följer de nordiska börsena så är ju min hjärna i allra högsta grad uppkopplad mot det medium jag har framför ögonen. Inte heller sällan multitaskar (sv: gör flera saker samtidigt) jag om det tillåter, exempelvis kan jag lyssna på musik eller en podcast i ett annat ämne medans jag spelar ett datorspel eller läser en blogg. Men nu har jag fått en påtvingad vila från ganska mycket sådanna intryck och hjärnan fått vila och bearbeta alla intryck. Man kommer på helt slumpmässiga saker när man ligger där och slumrar.

Jag gick tillexempel aldrig på dagis när jag var liten, utan hade förmånen (tycker jag idag) att ha min farmor och farfar boendes på samma gata så jag var hos dem istället för dagis, det var först när man började förskolan som man ”utsattes” för andra barn i större utsträckning. Nu växte jag såklart inte upp i en bubbla bara för det! Speciellt inte då detta var innan internet och TV-boxar med dygnetrunt barnprogram. Det var ganska många barn och ungdomar på gatan så exponering till barn fick man i alla fall under uppväxten. Trotts att jag inte gick på någon barnomsorg med utbildade pedagoger innan förskolan så blev jag inte fullkomligt dum i huvudet! Så det förvånar mig att jag ibland oroa mig för om barnen missarför mycket på dagis att det ska missa något in sin utveckling! Jag tror nyckel till att barn utvecklas kunskapsmässigt är att det finns vuxna i deras närhet att svara på deras frågor. Att de tar barnen på allvar och inte fråntar dem nyfikenheten och viljan att ställa dessa frågor. Man kan blir trött på att höra samma fråga för hundrade gången, men det är viktigt att man fortfarande svarar och tar dem på allvar. Så med den insikten så blir mina farhågor snarare de omvända. På Junior och Miniors dagis är de cirka 80 barn uppdelade på en yngre och en äldre avdelning och sedan i sin tur uppdelade i tre grupper på vardera avdelning. Frågan är om de vuxna (personalen) hinner besvara allas frågor och uppmuntra deras nyfikenhet på samma sätt där som in en mindre konstellation?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar