fredag 19 september 2014

Teknofili


Jag jobbar med teknik och har gjort så hela mitt arbetsliv. På många arbetsplatser har jag reflekterat över hur tron på teknik och tekniska lösningar övergår i fanatism. Det kan vara en brist på självkritik. Att man fokuserar så mycket på sin egen produkt så man förblindas och charmas av den till den grad att saker som för den utomstående bektraktaren verkar tydligt är helt osynligt för den smittade.

Eller så är man mer generell i sin tro på tekniken. Man litar på att bara teknik appliceras på problemet kommer det att lösa sig. Ett exempel jag själv upplevt där är när något inte funkar organisatoriskt på ett företag och man då letade efter en programvara som kunde lösa problemet åt dem.

Sedan har vi  kategorin som tidigt kastar sig över ny teknik, early adopters (tidiga brukare). De börjar använda den och till och med ersätta den gamla tekniken med det nya innan man hunnit avgöra hur väl den fungerar. Värst är om de dessutom helt litar på den nya tekniken och glömmer bort hur den gamla används. När den smarta telefonens batteri dör när man befinner sig på en skogsväg i norrlands inland och det inte finns någon äldre teknik att tillgå i form av papperskarta, kompass eller sextant...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar