onsdag 5 juni 2013

Hemodlat

I början av Juni var vi i Stjärnsund på en Skogsträdgårdskurs. Det var en väldigt lärorik, inspirerande och rolig helg. Sedan dess har vi pysslat ytterligare med trädgården och fler perenna (fleråriga) växter har planterats. Vi har numera två hasslar, två päronträd, några vinbärsbuskar, två äppleträd, tre amerikanska blåbärsbuskar, ett körsbärträd och ett plommonträd, minikiwi, aronia och hallon, samt en massa kryddväxter, lökar, potatis, sallad och mycket mer av ettåriga sorter.

Vi har lagtom vårt odlande så att det vi planterar ska vara ätbart eller fylla en funktion som stödjer de ätbara växterna. Just att hitta och lära sig använda växter som är kvävefixerande, antiseptiska eller på andra vis nyttiga för sin omgivning är en konst jag vill utveckla ytterligare.

Biologisk mångfald är också viktigt. Därför har jag också börjat fundera på hur vi kan få in en eller flera trädgårdsdammar på tomten. Kanske kan det gynna grodor, salamandrar och andra vattenlevande djur och växter. Vi har också fixat vattenuppsamling från taken så att vi nu har två stycken tvåhundraliters tunnor som fylls när det regnar en stund. Det vattnet används huvudsakligen till vattning i trädgården men planer finns på att leda det vidare ut i framtida dammar.

Något som jag upptäckt gynnat den biologiska mångfalden i gräsmattan är att vi inte gödslat den i år. Den är inte lika monokulturell som villatidningarnas idealgräsmattor. Massor av olika blommor tittar upp och det finns groblad, maskrosor, klöver samt massor av växter jag inte känner namnet på. R2D2, vår robotgräsklippare håller gräsmattan klippt och i och med hans klippfrekvens faller grässtrån och blomdelar ner i gräsmattan och omsätts till näring så att den gödslar sig själv.

Dagens tillskott var ett insektshotell i trädgårdskanten, av några grova vedträd där hotellrummen och sviterna består av borrade hål i varierande storlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar