onsdag 10 april 2013

Ränta är inte hyra!

Det är sällan som jag håller med EU byråkratins idéer om ekonomi, men idag läste jag nått på DI.se som jag faktiskt sagt länge!

EU-kommissionen har tittat på obalanserna i Sveriges ekonomi. Man föreslår bland annat att ränteavdraget på bolån avskaffas, att det ska ställas krav på amortering när man lånar till sitt boende. Det är helt i linje med vad jag tycker! Man ska inte hyra sin bostad av banken, man ska finansiera köpet och sedan ha en plan för att betala av sin skuld.

Vi räknar med att vara skuldfria på vårat hus om ca 15 år. Det skulle ge en total amorteringstid på ca. 18 år, ett amorteringskrav på säg 30 år borde inte vara orimligt. För varje miljon man lånar så skulle man få amortera 2778 kr/mån, en 4% ränta på det på 1334 kr skulle ge ca. 4112 kr/mån för varje mille. Sedan minskar ju räntedelen allt eftersom man minskar lånet, man kan ju räkna på 6, 8 och 10% ränta också ifall tiderna förändras. Då kan man göra en kalkyl på hur det skulle påverka med ett sådant förslag utifrån dagens bopriser.

Att göra de ändringarna skulle antagligen kyla ner bopriserna ett tag och människor skulle kanske få omvärdera sitt boende ett tag men marknadskrafterna stabiliserar sig säkert igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar