tisdag 11 september 2012

Effektivisering


September har vi vigt åt att vara snåla/sparsamma. Vi har satt ett köptstopp på oss själva och kommit överens om att vi bara får köpa mat och betala räkningar. Inga större utsvävningar annat än det. I den andan så har vi identifierat några onödiga utgifter. Jag har en mobiltelefon liggande med ett abonemang som jag tänkt att det kan vara bra att ha i reserv?! 59 kr i månaden har det kostat och telefonen har inte varit påslagen det senaste halvåret. 59 kr x 12 månader = 708 kr på ett år.

Dessutom har vi insett att vi numera nästan aldrig tittar på TV. Dessutom är det ofta på de såkallade fria kanalerna vi tittar så igår ringde jag Canal Digital och sa upp abbonnemanget till vår parabolsystem. Säljaren som jag pratade med ifrågasatte såklart min mentala hälsa när jag enbart ska kunna välja på Ettan, Tvåan och Fyran som han sa (inte riktigt sant men han är ju säljare...). 288 kr x 12 månader = 3456 kr på ett år.
Innan semestern sa jag upp mitt gymkort och tränar numera endbart på jobbets gym alternativt joggar i naturen.  260 kr x 12 månader = 3120. På dessa enkla åtgärder har vi minskat utgifterna med 7284 kr/år. Inte så illa!

Nu är ju det så klart inte allt man gör som minskar kostnaderna. Jag skaffade Spotify Premium innan sommaren och betalar numera 99 kr/månad för att ha tillgång till massvis med musik var jag än är. 1188 kr/år för den tjänsten.  Dessutom kommer HBO och Netflix att släppa sina tjänster i Skandinavien snart vilket jag tycker låter spännande och jag ska undersöka hur deras prismodell ser ut. Kan vara så att jag kommer skaffa ett konto hos en av dem för att konsumera TV-serier och film. Jag har ju samlat på mig mängder av DVDs och Blue-ray filmer genom åren men det fysiska lagringsmediet ersätts ju alltmer av tjänster på nätet i det så kallade molnet. Web-TV, Streamingtjänster och liknande tror jag kommer göra att TV och Filmvärlden måste följa den utveckligen, annars fortsätter nätanvändarna använda gratis varianter på nätet som inte inbringar intäckter till upphovsrättsinnehavarna .

Hemma och VABar idag. Minior är nästan återställd från gårdagens feber och imorgon blir det dagis och jobb igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar