fredag 11 mars 2011

Kaosteorier

Jag var ledig på fredagsförmiddagen då jag skulle jobba eftermiddag idag. Då hände något häpnadsväckande. Jag hade en sovande Minior i sele på ryggen och hade hört något som knastrade då och då. Min tanke var att det måste vara ljudet av smältande snö på taket. Men så helt plötsligt kring klockan tio så kom en knall och jag vände mig om för det var bakom mig, i datarummet. Kastade några snabba blickar runtomkring i rummet och såg då att en av de stora garderobsdörrarna som har frostat glas, hade spruckit! En flisa hade lossnat och det var ett hål i mitten av dörren och en lång spricka nästan mitt på dörren uppifrån och ner.
Det fortsatte sedan att knastra och spricka i över en timme och tillslut såg glaset ut som på ett badrumsfönster miljoner sprickor!

En stund senare slog jag på TV:n för att se på nyheter och då rapporteras det om en kraftig jordbävning i havet utanför Japan.

Jag minns en beskrivning av kaosteorin som benämns Butterfly effect; ”Kan en fjärils vingslag i Brasilien orsaka en tornado i Mexico?” eller ”Var det våran garderobsdörr som fick havsbottnen att skaka utanför Japan?”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar